MOBILITATE DE GRUP ERASMUS+
Liceul nostru este mândru să anunțe succesul recent al programului de mobilitate Erasmus+ desfășurat în perioada 16 martie 2025- 22 martie 2025, la Liceul Ricardo Bernardo, Valdecilla, regiunea Cantabria, Spania. Mobilitatea de grup, finanțată de ERASMUS+, cu nr. 2023-1-RO01-KA120-SCH-000190999, face parte din obiectivele propuse în primul an de acreditare, în cadrul proiectului Inclusion, Sustainability, Healthy lifestyle in a Digital Era, cu nr. 2024-1-RO01-KA121-SCH-000212518. Acest program a adus beneficii semnificative atât celor 15 elevi, cât și celor 2 cadrelor didactice insoțitoare de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Bârlad, contribuind la dezvoltarea abilităților și competențelor lor într-un context internațional.
Oportunități pentru Elevi
Mobilitatea Erasmus+ a oferit elevilor posibilitatea de a învăța într-un mediu internațional, de a interacționa cu colegi din altă țară europeană, de a învăța și de a se adapta unei noi culturi. Această experiență le-a permis să devină cetățeni europeni activi, să dobândească abilități de adaptare și să își îmbogățească cunoștințele într-un context practic. „În acest proiect, am simțit că toți suntem egali, că nu există comparații sau că unii sunt mai buni ca ceilalți. Nu m-am simțit marginalizată sau discriminată vreodată fiindcă de la început cu toții ne-am înțeles foarte bine, am fost egali și în perfectă armonie. De exemplu, când un elev român sau spaniol părea ca este dat la o parte, cineva mereu observa acest lucru și îl integra în grup”, a declarat Amalia, elevă care a participant în mobilitate.
Prima zi a început cu activități la liceu, în cadrul cărora elevii s-au cunoscut, și-au împărtășit hobby-urile, și-au cunoscut țările în mod virtual. De asemenea, au participat la câteva ore de curs, putând astfel observa asemănările și deosebirile față de sistemul de învățămînt românesc.
Ziua a continuat cu o vizita culturală în Santander. „La Novia del Mar” este un oraș încadrat între munți și mare, un oraș care îmbină arhitectura istorică cu dezvoltarea contemporană, păstrând un echilibru între trecut și prezent. Activitățile au ajutat participanții să dezvolte o înțelegere culturală mai profundă prin experimentarea vieții de zi cu zi, a artei, mâncării și obiceiurilor.
Vizita de a doua zi în Parcul Natural Cabárceno, a fost o oportunitate excelentă pentru elevi de a învăța despre biodiversitate, protecția mediului și de a experimenta o diversitate culturală și naturală unică. În El parque natural de Cabarcenossituat intr-o fostă mină de fier, întins pe o suprafață de 750ha, elevii au petrecut o zi memorabilă înconjurați de sute de specii de animale care trăiesc în semi-libertate. Ghidul nostru, Mayka, care ne-a făcut să ne simțim ca într-un safari, ne-a împărtășit informații valoroase, descoperind astfel curiozități din lumea animalelor dar și importanța conservării mediului. A fost o experiență unică și educativă!








A treia zi am vizitat Atelierul TOP-POK. Top-Pok combină dragostea pentru natură, sporturile cu palete pentru plajă și pasiunea pentru lemn pentru a crea piese unice. Paletele pentru plajă sunt fabricate din lemn ce provine din operațiuni forestiere controlate și durabile, precum și din reciclare. Elevii au participat la o sesiune educațională în care au învățat despre importanța conservării pădurilor si reciclării lemnului, urmată de un atelier de lucru în care și-au șlefuit și personalizat cu multa răbdare propria paletă de plajă. Programul a continuat cu testarea paletelor dar și a condiției fizice a elevilor pe plaja Cuchia.








A parta zi, elevii din proiectul Erasmus+ 2024-1-RO01-KA121-SCH-000212518 au lucrat și s-au jucat în echipă, consolidând relații și promovând incluziunea. Prima activitate a fost una de orientare cu harta. Cooperând pentru a găsi traseul corect, au învățat să își asculte și să își sprijine colegii, valorificând punctele forte ale fiecăruia. Faptul că au lucrat împreună pentru un scop comun a contribuit la dezvoltarea unui sentiment de apartenență și egalitate, oferindu-le tuturor șansa de a se implica activ și de a se simți acceptați în echipă.
La finalul activității, și-au continuat experiența de colaborare prin jocuri de echipă pe plajă, unde au râs, s-au distrat și au întărit legăturile formate. Prin aceste momente de relaxare activă, au experimentat bucuria lucrului în echipă într-un cadru informal și pitoresc dezvoltând empatie, spirit de fair-play și prietenii autentice.








În ultima zi am vizitat Liérganes, un sat de munte din regiunea Cantabria. Activitatea a combinat explorarea culturală cu aventura. Elevii și-au dezvoltat abilitățile de colaborare, gândirea critică pentru descifrarea de indicii, autonomia și încredera în sine și spiritul de aventură. La final, toți au fost premiați cu câte o porție de churros. Yammy!
Seara a fost plină de emoție și bucurie. În cadrul serii tradiționale am testat mâncare spaniolă, iar muzica și dansurile au transformat despărțirea într-un moment al prieteniei și al experiențelor împărtășite. Râsetele și cântecele ne-au unit pentru ultima dată, lăsând în urmă amintiri de neuitat și promisiuni de revedere. .








Job-Shadowing: Oportunitatea Erasmus+ pentru noi schimburi de experiență
Obținerea acreditării Erasmus+ (2023-2027) de către Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” marchează un moment important în dezvoltarea instituțională, având un impact direct asupra întregii comunități școlare și locale. Acreditarea oferă școlilor posibilitatea de a accesa finanțare pentru dezvoltarea resursei umane, în special pentru formarea profesională continuă a cadrelor didactice.
În cadrul proiectului Erasmus+ „Inclusion, Sustainability, Healthy Lifestyle in a Digital Era”, cu nr. 2024-1-RO01-KA121-SCH-000212518, liceul nostru a fost gazda unei mobilități de tip job-shadowing, în perioada 25-29 noiembrie 2024. Acest tip de formare constă într-un stagiu de observare în cadrul căruia profesori din diverse țări învață unii de la alții, își împărtășesc realizările și provocările, descoperă noi metode de predare și practici care și-au dovedit eficiența, toate cu scopul de a îmbunătăți calitatea educației furnizate.
Timp de cinci zile, doi profesori (Rudolf Draijer – profesor de muzică și Esther van der Voort – profesor de economie) de la liceul „Teylingen College Leeuwenhorst”, din orașul Noordwijkerhout, Olanda, au asistat la ore și au participat la activitățile culturale organizate de membrii comisiei de proiect.
Obiectivele partenerilor olandezi au fost:
- Cunoașterea specificului unității vizitate;
- Observarea modului de lucru din cadrul compartimentelor similare;
- Observarea modului de comunicare și relaționare;
- Identificarea unor modele de bună practică;
- Identificarea unor aspecte ce pot eficientiza activitatea didactică;
- Schimbul intercultural;
- Cunoașterea tradițiilor și a obiceiurilor din România.
Un pas înainte în lumea profesională: Desfășurarea experienței de job-shadowing
Activitatea a început cu o ședință de lucru, în cadrul căreia au fost prezentate informații despre specificul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, sistemul de învățământ românesc și programul stagiului observativ. Au vizitat școala, descoperind sala de marmură, biblioteca școlii, laboratoarele de chimie, de informatică, sala de lucru a echipei de robotică Virtual Wolves, cabinetul de proiecte europene, cabinetul psihologic, sala de sport, curtea, internatul și cantina școlară.
După primirea oficială din sala de marmură a liceului, activitatea a continuat în cabinetul echipei manageriale și în sala de lectură a bibliotecii. Coordonatorul proiectului, prof. Manciu Silvia-Mălina a realizat o scurtă prezentare a proiectului Erasmus+ „Inclusion, Sustainability, Healthy Lifestyle in a Digital Era”, urmată de proiectarea unui filmuleț care i-a ajutat să descopere România turistică, sub forma unei călătorii 3D din Olanda, prin Iași, Bârlad, până la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Filmul a fost realizat de elevul Murgeanu Iulian, vicepreședinte în cadrul Consiliului elevilor.
În acest schimb de experiență ne-am propus să evidențiem specificul național, prin prezentarea tradițiilor românești; astfel, prof. Dobrea Gabriela-Geanina a realizat o prezentare prin intermediul căreia invitații au descoperit principalele sărbători și obiceiurile specifice. Această incursiune culturală a continuat cu o expoziție de obiecte tradiționale organizată de prof. Horgan Dan și cu un moment artistic prezentat de ansamblul coral al liceului, coordonat de prof. Radu Doina.
Activitatea de job-shadowing le-a permis profesorilor invitați să observe lecții de specialitate (muzică – prof. Radu Doina și economie – prof. Mocanu Olguța), dar să și asiste la ore din alte arii curriculare (Limba și literatura română – prof. Stoica Camelia, Limba engleză – prof. Vîrvorea Otilia, Informatică și TIC – prof. Sebeni Alina-Maria), să înțeleagă mai bine procesul de predare-învățare din sistemul românesc și metodele utilizate de cadrele didactice.
În a doua parte a programului, profesorii din Olanda au vizitat Muzeul „Vasile Pârvan”, Observatorul Astronomic, Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” și au vizionat o operă dramatică la Teatrul „V. I. Popa”. De asemenea, au descoperit Bârladul, la pas, cu parcurile, instituțiile, arhitectura sa.
Ce am învățat?
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat a fost că fiecare proiect vine cu propriile sale provocări, dar și cu satisfacții imense. Am înțeles că implementarea activităților ERASMUS+ presupune dedicare, creativitate, comunicare eficientă și muncă în echipă, abilități esențiale în orice domeniu.
Mulțumiri pentru contribuția la succesul proiectului Erasmus+
Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această experiență, profesori și elevi: echipa managerială (director prof. Huiban Veronica-Mihaela, director adjunct prof. Chirvase Andrei-Cosmin), membrii echipei de proiect (prof. coordonator Manciu Silvia-Mălina, prof. Chifani Mariana-Mihaela, prof. Giuşcă Roxana, prof. Dobrea Gabriela-Geanina, prof. Sebeni Alina-Maria, prof. Rȋpanu Gina-Evelina, prof. Vîrvorea Otilia, prof. Stoica Camelia), doamnele profesoare de limba engleză Bădărău Corina și Titire Andreea, doamna bibliotecar Țȋncovici Alina și partenerilor: Muzeul “Vasile Pârvan”, Observatorul Astronomic Bârlad, Biblioteca Municipala “Stroe S. Belloescu”, Teatrul “Victor I. Popa”.
Cu mare entuziasm și multă disponibilitate, elevii implicați în proiect au răspuns afirmativ solicitării noastre de a participa la organizarea și desfășurarea activităților culturale. Această experiență s-a dovedit a fi un pas important în dezvoltarea lor personală, contribuind la consolidarea abilităților de comunicare, colaborare și adaptare.
De asemenea, le mulțumim tuturor colegilor care au participat și au contribuit la buna desfășurare a activității din cadrul proiectului Erasmus+ „Inclusion, Sustainability, Healthy Lifestyle in a Digital Era”, cu nr. 2024-1-RO01-KA121-SCH-000212518.



















