Proiecte Comenius

Comenius este prima componentă a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii. Se adresează instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat și private (de la grădinițe la școli postliceale) și tuturor membrilor comunității educaționale care își desfășoară activitatea în acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum și autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational.
Comenius sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie.
Programul Sectorial Comenius, la nivel european, urmareste o tinta foarte ambitioasa, si anume sa implice in activitati educationale de cooperare cel putin trei milioane de elevi pana in anul 2013.
 
De asemenea, Comenius urmareste:
 • Dezvoltarea cunoasterii si intelegerii diversitatii culturale si lingvistice europene in randul profesorilor si elevilor;
 • Sprijinirea elevilor pentru a dobandi competentele si abilitatile necesare dezvoltarii personale pentru integrare profesionala si cetatenie activa.

 

/

Materiale de promovare

Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Bârlad a derulat, în intervalul 2013-2015, Proiectul Multilateral ComeniusLiterature Live”, cu numărul de referinţă COM-13-PM-795-VS-CZ, în parteneriat cu alte 9 instituţii de învăţământ:

 • Gymnázium Duhovka s.r.o., Praga, Cehia ( şcoala coordonatoare);
 • Kärdla  Ühisgümnaasium, Estonia;
 • KBS Nordhorn, Germania ;
 • Istituto  Magistrale Statale  „Francesco Angeloni”, Terni, Italia;
 • Vilniaus Salininkų gimnazija, Lituania;
 • Liceum Ogólnokształcące, im. Powstańców Wielkopolskich w Środzie Wielkopolskiej, Polonia;
 • Spojená škola Kollárova 17, Sečovce, Slovacia;
 • Gülsüm Sami Kefeli Orta Okulu, Samsun, Turcia;
 • Fejér Megyei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola, Bicske,  Ungaria

          Acest proiect  a intenționat să demonstreze elevilor că lectura prezintă un rol important în educarea lor, le îmbogăţeşte vocabularul, imaginaţia şi le oferă oportunitatea de a vedea lucrurile din perspectiva proprie. ” A citi înseamnă a învăța”, considera Nicolae Manolescu. O carte citită înseamnă o experiență dobândită, dar și o plăcere de a te refugia din lumea reală, într-un timp ce nu mai poate fi regăsit decât în pagini.

          Prin intermediul activităţilor desfăşurate, elevii și-au îmbunătățit abilităţile de comunicare în limba maternă şi în limba engleză, și-au extins deprinderile de utilizare a calculatorului, s-au familiarizat cu genuri şi teorii literare şi au realizat propriile lor creaţii artistice. De asemenea, au căpătat experienţă în ceea ce priveşte organizarea de întâlniri cu persoane publice, în speţă scriitori.

          Produsele finale:

 • Carte ce cuprinde biografiile si autografele a 60 de scriitori europeni contemporani;
 • E-book, în care se regăsesc 20 de povești scrise de elevii implicați în proiect, atât în limba națională, cât și în limba engleză;
 • Website:

          Proiectul  “Literature Live”  a fost  realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii.
          Toate informaţiile reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect a Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” din Barlad iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

          Coordonatorul proiectului,

                 Prof. Istrate Diana

Literature Live – în mass-media

/Mobilităţi

https://adevarul.ro/locale/vaslui/literature-live-proiect-derulat-complexul-Scolar-alaturi-noua-tari-europene-1_54468d9a0d133766a81ee809/index.html

Romanian writers

https://www.youtube.com/watch?v=rJxxs3bqSu0&t=308s

Scriitoarea Adina Rosetti https://estnews.ro/2015/03/25/sezatoare-literara-la-liceul-mihai-eminescu-barlad/

Scriitorul Dan Lungu https://estnews.ro/2015/04/07/literature-live/

/ Scriitoarea Mariana Codruţ https://marianacodrut.wordpress.com/2015/05/21/intilnire-cu-elevii-liceului-m-eminescu-din-birlad-19-mai/